Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова предостави нота във Външното ни министерство, в която се казва, че Руското посолство може да бъде затворено, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. Русия е поставила и срок – това да стане до 12 ч. в петък.

Снимка: БГНЕС

Официално потвърждение дойде и от МВнР. Оттам уточняват, че Митрофанова е връчила вербална нота. „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”. „В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия. Реакцията на премиера не закъсня и той се обърна към Руското посолство да оттегли нотата.


Share Follow

Leave A Reply