Дори в оставка правителството не пропусна да сътвори нов скандал. Този път международен! Бившият вече премиер Кирил Петков реши да изгони 70 руски дипломати от България или преведено от езика на дипломацията да скъса отношения с Руската федерация. Последвалата политическа дискусия по темата обаче не се съсредоточи над въпроса обосновано ли е това решение и какви ще са последиците, а дали е взето еднолично от Кирил Петков.

бгнес

Изглежда за всички политически субекти беше изключително важно да стане ясно, че решението е лична „хрумка“ именно на Петков. Неслучайно БСП заявиха, че ще участват в разговори за ново правителство при условие, че Петков няма да е кандидат за премиер. Всъщност скандалът с дипломатите беше използван целево в три направления.

бгнес

На първо място, като ритуално политическо самоубийство на Петков. Защото българинът може и да забрави за призива за даряване на заплати, но изгонването на 70 руски дипомати е историческо решение. На второ място, с това решение България измива срама от действията на България спрямо Украйна, на която отказахме да помогнем с оръжие пряко, както и последвалото отношение към украинските бежанци. Неслучайно ЕС и НАТО подкрепиха решението за дипломатите. И на трето място, именно чрез „саможертвата“ на Петков се дава шанс за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

бгнес

По този начин „логично“ се стигна до решението Асен Василев да бъде новият кандидат за премиер, който уж няма нищо общо с управленския стил на Петков и поредицата от политически гафове, с които стана пословичен кабинетът „Петков“. На практика обаче Василев е съосновател и съпредседател на „Продължаваме промяната“, финансов министър и вицепремиер в падналото след вот на недоверие правителство. Едва ли някой е толкова наивен, че да си мисли, че Василев не е участвал във взимането на решение, включително и в това за изгонването на дипломатите. Не, никой не е толкова наивен. Но и никой от политическите субекти не е готов за избори, затова целесъобразно е да симулират необходимата политическа наивност и да повторят мандата на „промяната“, въпреки че едва ли някой се надява на промяна в резултатите.

бгнес

И като говорим за премиери, България към момента си има цели трима – един в оставка, друг с папка и трети в сянка. Премиерът в сянка обаче е жена и това не е Лена Бориславова, а Корнелия Нинова. Забележете, тя първа се скара с президента. БСП беше единствената партия в правителството, която беше в обтегнати отношения с Радев непосредствено след изборите, а сега и ПП, и останалите вече бивши коалиционни партньори са в немилост. България не даде пряко оръжие на Украйна в резултат от политическия шантаж на БСП. Асен Василев стана кандидат за премиер, след ултиматум в стил Митрофанова, отново поставен от Нинова. И нека не забравяме, че именно за БСП е най-важно да има ново правителство в рамките на това НС, за да не се стига до избори след меко казано лошите резултати на партията при последния вот. Е, поне това обяснява защо страната ни е в толкова лошо положение – нали знаете „много баби, хилаво бебе“…


Share Follow

Leave A Reply