Първите консултации за нов кабинет между ПП и БСП завършиха с успех. Досегашните партньори във властта постигнаха съгласие да работят за ново правителство. Двете формации отчетоха свършеното в партньорството дотук и направиха заявки да го надградят.

„Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Надявам се, че ще успеем да направим всичко за интересите на България, както първият кабинет“, заяви Асен Василев след края на преговорите.

Василев поясни, че двете партии ще изготвят в кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случва отсега до края на годината като реформи.

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова добави от своя страна, че на срещата са коментирали всичко, което е направено до момента и че са отчели доброто постигнато за 6-те месеца управление.

„А то не е никак малко. Дадохме си сметка и за слабостите ни, една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове“, добави тя.

Нинова поясни, че на вторият етап от разговорите ще бъдат обсъдени министерствата и ресорите.

„По-важно е да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите 6 месеца“, посочи Нинова.

От ПП поясниха, че утре ще бъде проведена среща с представителите на ИТН, които напуснаха партията.

По темата за изгонените 70 руски дипломати, Нинова каза, че призовават дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и да се нормализира диалогът.

„Дипломатите трябва да си влязат в ролята. Нашите да работят за българския интерес, а руските за интереса на Руската федерация. Нормализирането на отношенията преминава през диалога“, каза от своя страна Асен Василев.


Share Follow

Leave A Reply