Вместо да изпълнят исканията на десетките хиляди хора от протеста – справедливост, спиране на кражбите, нормален живот и високи доходи, коалицията на „Промяната“ предложи феодализиране на министерства. Това заяви пред Nova News, лидерът на „Изправи се, България“, Мая Манолова.

„В коалицията на „Промяната” фундаментът трябваше да бъде протестът. Протестът с исканията на десетки хиляди хора. А те бяха много прости – справедливост, да се спрат кражбите, нормален живот и високи доходи. А вместо това коалицията на „Промяната“ предложи феодализиране на министерства. Всяка партия стана пълновластен господар в своите министерства и там схемите на ГЕРБ бяха донадградени и доразвити, а паричните потоци – насочени в друга посока. Или казано накратко – четирите партии приватизираха и осребриха исканията на хората от протеста“, посочи Манолова, очертавайки разликите между Коалицията на протеста и тази на „Промяната”.

Манолова уточни, че нито тя, нито колегите й от предходните два парламента имат претенцията да бъдат Коалицията на протеста.

Протестът, за разлика от коалицията на „Промяната” – е жив. Защото Коалицията на „Промяната” приключи морално. А енергията на хората е жива. Никой от хората, които бяха на протестите през 2020 година, едва ли си е представял, че битката за справедливост, за съдебна реформа, за почтено управление – ще се провежда с напазарувани депутати. Всички сме наясно, че няма никаква политическа логика, освен пазарната – тази на битпазара, да привличаш депутати от група парламентарна група и да го правиш на най-странни места и непублично”, уточни Манолова.

Манолова заяви, че никога не е гледала на политиката „като на битпазар и на работата в интерес на хората – като на търговски отношения. 

„Сега реално правителството ще се осигурява с депутати, за които тегнат съмненията, че са купени”, допълни тя.

бгнес

Относно това дали Асен Василев ще успее да реализира мандата за съставяне на правителство, Манолова заяви:

„И какво, ако го реализира? Този пазарлък ще се случва преди всяко важно гласуване. И какви ще бъдат отношенията, с които ще си осигуряват така наречените тематични мнозинства. Ще бъдем свидетели на наистина бакалски сметки и един отвратителен алъш-вериш с живота и страховете на българските граждани”.

 

 


Share Follow

Leave A Reply