Американският гигант Tesla е доставил със 17,9% по-малко електромобили през второто тримесечие спрямо предходното, след като предизвиканите от огнището на Covid-19 блокади в Китай повлияха негативно на производството и веригите на доставките, предава Ройтерс, цитиран от инвестор.бг.

Най-големият производител на електромобили в света обяви, че е доставил 254 695 превозни средства за периода от април до юни, спрямо 310 048 за първото тримесечие. С това компанията сложи край на двугодишния период на рекордни тримесечни продажби.

Новият скок на броя на случаите на Covid-19 в Китай принуди Tesla временно да спре производството в завода си в Шанхай. Освен това засегна производството и на поддоставчиците на компанията в страната.

Сега Tesla засилва производството си в Шанхай с отслабването на мерките, което може да подкрепи продажбите ѝ през втората половина на годината.

В началото на юни главният изпълнителен директор Илон Мъск каза на директорите, че има „изключително лошо предчувствие“ за икономиката и 10% от служителите на компанията трябва да бъдат съкратени.

Мъск твърди, че търсенето на превозните средства на Tesla остава силно, но предизвикателствата във веригата на доставките продължават. През юни Tesla отново повиши цените на някои от моделите си в САЩ и Китай, след като Мъск предупреди за значителен инфлационен натиск при суровините и логистиката.

Юни 2022 г. е бил най-успешният в производствено отношение месец в историята на компанията, разкрива Tesla в съобщение до медиите.

Анализатори очакваха Tesla да отчете 295 078 доставени автомобила за периода от април до юни, сочат данни на Refitnitiv. Няколко анализатори понижиха прогнозите си допълнително до около 250 хил. бройки заради продължителните блокади в Китай.

Най-високо оцененият производител на автомобили в света отчете рекордни доставки за всяко тримесечие от третото  на 2020 г., лавирайки около предизвикателствата, свързани с пандемията и веригите на доставките, по-добре от повечето автомобилни компании.

Китай играе съществена роля в увеличаването на производството на Tesla. Заводът в Шанхай е създал почти половината от всички коли, които компанията е продала тази година.

Цената на акциите на Tesla спадна с 35% от началото на годината, засегната от офертата на Мъск за придобиването на Twitter за 44 млрд. долара, блокадите в Китай и макроикономическата несигурност.


Share Follow

Leave A Reply