Русия ще отвърне с реципрочни мерки на експулсирането на руски дипломати от България. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в понеделник, цитиран от ТАСС, предаде Нова тв.

„Що се отнася до реалното състояние на нещата на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата – повечето от тях осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази шега, според оценката на Министерството на външните работи на Русия е напълно невъзможно посолството да функционира нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги”, посочи той.

снимка: БГНЕС

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на Кирил Петков.

„Коментарът тук според мен е очевиден. Това не е самостоятелно решение на действащия министър-председател, който има напълно открита, недвусмислено проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен”, каза той и добави: „А желанията на суверена са да убие историческата памет у българите, да разруши основите на една връзка, която се е втвърдявала в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история”.

Според Лавров тази политика на Вашингтон не се отнася само за България.

„Те искат да убият историческата памет и на другите народи на Балканите, особено на православните, между другото. Затова няма нужда да коментираме, освен да добавим, че самото ръководство на България беше изненадано от решението на действащия министър-председател, което не се основаваше на българските процедури за подобен драстичен ход”, категоричен е външният министър на Русия.


Share Follow

Leave A Reply