В парламента се провежда най-мащабното купуване на гласове в историята. Освен пари за отцепници, се предлагат огромни суми да не се влезе на гласуване. От „Продължаваме промяната“ така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случа около тях. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг във вторник.

„Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми да не се влезе на гласуване. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случа около тях“, заяви Бойко Борисов.

снимка: Европейската комисия

Борисов коментира и намаляването на общата сума на безвъзмедните средства от Европейската комисия, които ще предостави на България по Плана за възстановяване:

„Корекцията е 578 млн. евро – над 1 млрд. и 200 – 300 млн. загуба вследствие на промяната. Много са загубите – тази е категорична”.

Борисов обвини управлението, че губи милиарди, което според него не е нормално:

„И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо – а точно обратното – продължаваме да губим готовите пари. И, като сметнете как са ги наслагали за батерии, за подобни, бих казал, разни техни проектчета, сондажи, българинът няма дори да усети нещо от Плана за възстановяване. Катастрофа! Но това се било случвало. Да губиш милиарди се случвало”, добави лидерът на ГЕРБ.

корнелия нинова, снимка: фейсбук

Бойко Борисов разкритикува министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова за цената на хляба:

„Нинова отиде да се снима с цените. Реколтата ни е прекрасна, от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но пак няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%. 1,89 лв. беше вчера хлябът”, отчете лидерът на ГЕРБ. Отстъпката от 25 ст. за горивата определи като подигравка, защото „се крадели по 1,20 лв”.

Борисов разкритикува и процесите в парламента:

„Тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати. Един депутат има тежест около 10 000 гласа. Купуват по 10 000 гласа на ден, на час – по апартаменти, по лаборатории. И това става пред очите на умните и красивите”.

Според него опозицията е свършила работата по най-важните външнополитически теми.

„Истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата и отвратителното поведение, което имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще бъде даден път към Европа. Но този път го проправи опозицията в България – и с Договора за добросъседство и с решението в парламента”, отбеляза Борисов.

снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ смята, че съдебната реформа на кабинета „Петков” се свела до това да се сложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

„Въобще за друго не се говори. Трябваше да излязат хора от управлението, за да разберем начина, по който са се водели и се водят тези процеси”, уточни Борисов.

Борисов коментира и приетата актуализация на бюджета:

„Това е бюджет на опозицията. Вижте проектобюджета, наложете го на приетия бюджет и ще видите, че той е прекроен в полза на хората, на бизнеса, на полицаи, пожарникари, учители, лекари, благодарение на опозицията. Но и тогава казах, че този бюджет може да бъде изпълнен само при една консолидирана държава. Мощна работа на икономиката, на бизнеса. Тогава можем да го изпълним, без да счупим държавата. Затова е необходимо спокойствие”, отчете той.

Според Борисов сега се чували само заклинания и купуване на гласове.

„Хубаво, ще направите 121, ще се продадат. И то на базата на формулировката „принципи”. На кои принципи? На принципа на инфлацията, на принципа да ти спре Европа с милиарди парите, да сложиш свои хора в съдебната система, горивото да е на 4 лв., да купуваш скъп газ, да купуваш скъп хляб, а олиото ти е на 7 лв.? Кои принципи всъщност им харесват”, попита той.


Share Follow

Leave A Reply