Започва нова здравна криза у нас, заражда се нов пик на COVID-19 – това заяви за „Твоят ден“ по Nova News д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от „Демократична България“. По думите му затова, е необходимо въвеждане на мерки още сега, с които да се контролира ситуацията.
„Задължително трябва да се носят маски в здравни заведения, където има обявен жълт код – София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на Министерство на здравеопазването“, посочи Симидчиев.

снимка: БГНЕС

Според него по-евтино ще излезе профилактиката с маска отколкото лечението.
„Ако не започнем да решаваме проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Така няколко пъти“, допълни той.
По думите му, заболяването няма да е тежко, при срещалите се с вируса или ваксинираните.
Експертът заяви, че не бива да мислим само за индивидуалното здраве, а за заплахата като общност. „Нищо няма да се промени с нови избори, има едно циклене, трябва да седнем и да говорим. Трябва да намерим общи цели, по които мнозинството да постигне съгласие“, подчерта той. И определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка.
Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да седим повече навън и да не се скупчваме с много хора на едно място.

Share Follow

Leave A Reply