“ПП ще очакват от този, който получи третия мандат, или да доведе това, което те започнаха – като идентифициране на свободни, независими депутати, най-вече в групата на ИТН, които да формират мнозинство, или няма да подкрепи въобще. Ако решат да не подкрепят въобще, шансове за правителство няма да има никакви.”

Това заяви в пред БНР Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка.

“Ако ДБ поеме отговорността за създаване на правителство, то в структурата на кабинета, който бихме предложили, ще съществува позицията вицепремиер по климатичните политики. Това е изключително важна позиция”, смята Сандов. По думите му и в БСП също биха възприели подобна идея, ако третият мандат отиде при тях.

Относно ударното обявяване на защитени местности през последните дни Борислав Сандов коментира:

“Може би изглежда като в последния момент. Тази процедура я задвижихме още в началото на нашия мандат. Необходимостта от съгласуване и подготовка, чисто експертна, сега са готови всички тези файлове, които успяваме да завършим. Дадохме малко повече тласък в последните дни. Обявяваме ги една след друга, за да може да получат нужната популярност.”

Започнала е работа по създаване на още два национални парка, уточни екоминистърът в оставка.

С оглед на устойчивото развитие трябва да обявяваме много нови такива защитени територии в следващите години, посочи Сандов, като  се позова на Зелената сделка.

“Имаме огромен процент “Натура 2000″, но тя е с по-слаби режими, там се допускат много други дейности. По отношение на защитени територии по българското законодателство сме на едва около 5,5%. Европа се стреми да има поне 10% такива до 2030 г.”

Защитена местност „Залив Корал“ Снимка: БГНЕС

“Когато защити една територия, там се случва възстановяване на ресурсите”, изтъкна още вицепремиерът.

“Всъщност това са едни “детски ясли”. Ние трябва да опазим тези зони, за да може екосистемите да се възпроизвеждат, тъй като имаме много сериозна загуба на биоразнообразие.”

Борислав Сандов заяви готовност за директен разговор по казуса с “Корал”, като попита “как точно става корупцията, как точно става да сме узурпирали, да сме окупирали това нещо”.

По темата със защитените зони в планините и АТВ-тата Сандов отбеляза, че единственият начин е да се дадат права на рейнджърите, които опазват парковете, които да са близки до тези на полицаите.

“Трябва да се мисли в бъдеще част от тези места да бъдат ограничени пряко, но всичките не може, защото бихме изпаднали в риска да изключваме пътищата от планинските зони, в които има и дърводобив, и придвижване на автомобили заради пътната мрежа. Може би най-доброто е, ако се създадат конкретни места, където да може да се практикуват тези екстремни спортове.”


Share Follow

Leave A Reply