Гърция търси решение на евентуална енергийна криза в случай, че Москва прекрати изцяло подаването на природен газ, съобщи БНР.

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу заяви на международен форум в Атина, че войната в Украйна нанася огромни щети на икономика, енергетика и транспорт.

Енергийни експерти признават, че 40% от природния газ, необходим на страната е руски, поради което Гърция не може да се освободи от руската зависимост.

Ако Москва прекрати доставките, това ще е пълна катастрофа въпреки опитите на правителството да балансира ситуацията.

В рамките на извънредните мерки влиза поддържане на 100% на платформата за втечнен газ на остров Ревитуса, до която има достъп и България. Внос на по-голямо количество азерски газ по връзката ТАП, както и увеличаване на производството с лигнитни въглища.

При необходимост се предвижда да се намали захранването на производствените предприятия, за да има гориво за битови нужди.

Лидерът на опозиционната партия „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос заяви, че икономическите санкции срещу Москва трябва да се свалят като неефективни и Гърция да спре изпращането на оръжия за Украйна.


Share Follow

Leave A Reply