Президентът Румен Радев ще обсъди с черногорския си колега Мило Джуканович възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката, образованието и иновациите.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в историческата столица на Черна гора Цетине.

Румен Радев и Мило Джуканович ще имат среща на четири очи и ще ръководят пленарните разговори между двете официални делегации. Във фокуса на разговорите на двамата президенти ще бъдат задълбочаването на двустранното сътрудничество между София и Подгорица в областта на икономиката, образованието, науката, иновациите и технологиите, както и партньорството в сферата на сигурността и отбраната.

Очаква се Радев и Джуканович да обсъдят регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и европейската перспектива на Черна гора. В рамките на официалната визита българският държавен глава ще разговаря с председателя на парламента на Черна гора Даниела Джурович, както и с премиера Дритан Aбазович.

В сградата на черногорския парламент Румен Радев ще открие изложба, съвместен проект на държавните архиви на Черна гора и на България. Експозицията представя исторически документи за двустранните отношения от периода 1878-1918 г. Тази година се навършват 125 години от връчването на акредитивните писма на първия български посланик в Черна гора Спас Константинович, с което практически се установяват дипломатически отношения между двете страни.


Share Follow

Leave A Reply