По време на визитата си в Черна гора, държавният глава Румен Радев посочи, че е в страната, за да потвърди категоричната подкрепа на България за Черна гора по пътя и към Евросъюза. „Споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа“, заяви Радев.

Румен радев отбеляза, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС.

„Със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейска интеграция”, отбеляза още Радев.

Радев изрази надежда, че пътят към реформите ще бъде ускорен.

„България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси – не само в процеса на присъединяване, но и след това. За пълноценната интеграция в Европейския съюз”, каза още държавният ни глава.

Радев уточни, че че с черногорския му колега Мило Джуканович споделят убеждението, че във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация и чукаща на вратата продоволствена криза, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона.

Двамата лидери са направили преглед на предизвикателствата и перспективите в двустранните отношения. Въпреки активния политически диалог на всички нива обаче се отчита, че икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите.


Share Follow

Leave A Reply