Официалната визита на президента Румен Равед в Черна гора продължава. Той е на работно посещение в страната по покана на колегата му Мило Джуканович. Основна тема са двустранните отношения между София и Подгорица.

В понеделник държавният глава обяви, че България потвърждава категоричната си подкрепа за европейския път на Черна гора и допълни, че европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и развитието на региона.

При откриването на експозицията в сградата на парламента в Подгорица в навечерието на националния празник на Черна гора 13 юли президентът Румен Радев посочи:

„Историческите връзки между нашите два народа датират назад в Средновековието, когато черногорските князе се сродяват с българската царска династия на Самуил. Впоследствие в борбите за национално освобождение и независимост нашите народи взаимно се подкрепят. Тази изложба днес е един наш дълг на днешните поколения към далновидността на тогавашното поколение политици, които ясно осъзнават, че нашите държави сами не могат да постигнат своите цели“.


Share Follow

Leave A Reply