Вторият кръг консултации с президента продължават. На свой ред при Радев се явиха представителите на БСП. Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че те са готови да започнат преговори с досегашните си партньори за съставяне на нов кабинет, но категорично каза, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС. “В последните 6 месеца опитахме предизвикателства на няколко кризи на гърба си. Положихме усилия да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя България финансово стабилна и с рекорден ръст от 20%, което ни поставя на първо място в ЕС за пръв път”, каза Нинова.

“Декларираме нашата готовност, ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП, да положим усилия, да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламенти и с стабилно правителство”, заяви тя. От БСП обаче поставиха и условия – основата на разговорите да бъде на програмата, която са изработили съвместно с ПП и ДБ.

В нея са заложени три приоритета, на които от БСП ще държат да бъдат изпълнени. Това са социалната политика, стабилна икономика и “безкомпромисна борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов”. На въпрос на президента какъв състав на Министерски съвет биха предпочели – политически или експертен, Нинова каза: “Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата”. Тя каза още, че премиерът трябва да бъде от най-голямата политическа сила -”Продължаваме Промяната”, “защото така е редно. Това е демокрация!”.


Share Follow

Leave A Reply