„Ние смятаме, че трябва да бъде направено наистина възможното усилие, отговорно, с диалог да бъде излъчено управление в този парламент.“ Това заяви Христо Иванов по време на консултациите на президента Румен Радев с „Демократична България“. „Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад“, допълни съпредседателят на ДБ.

снимка: БГНЕС

„Вие вече заявихте, че ще положите усилия, формирането на правителството в рамките на третия мандат, да се случи. Водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от най-важното, от политическата криза да можем да решаваме пълноценно всички останали кризи. Как, на каква база ще водите този диалог, ако получите третия мандат. Около какви приоритети и програми смятате да обединявате усилията на останалите партньори в коалицията. С кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромис, спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности“, попита Радев представителите на „Демократична България“.

„Намираме се пред изключително сложно предизвикателство. В една поредица от политически кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства се покрива с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш. Рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията, трябва да ги добавим и т.н.“, каза Христо Иванов. „Боим се, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще родят различен парламент. И фактически ние, тръгвайки към нови избори, вървим с много висока степен на вероятност, към влошаване на политическата среда за взимане на решение, защото кампанията ще бъде поляризираща“, каза Иванов.


Share Follow

Leave A Reply