Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза в ефира на НОВА директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

“Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов. “Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той. 

Предстои да бъде намалена и възрастовата група, на която да се поставят ваксини. В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, каза още Кирилов.

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон.

“Към момента препоръката на ЕМА, по отношение на четвъртата доза, е  лицата на 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов.

снимка: УНИЦЕФ

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирил обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.


Share Follow

Leave A Reply