Във Варна над 340 деца от Украйна са имунизирани със задължителните за България ваксини от началото на бежанската вълна досега. Така те ще могат да тръгнат на детска градина или училище от есента. Родителите обаче често се сблъскват и с административни проблеми у нас, съобщава БНТ.

Заради разминаване в имунизационния календар у нас и в Украйна деца на бежанци не могат да тръгнат на детска градина и училище.

„Те не поставят ваксина срещу пневмококи. Имат по-малък брой ваксини срещу тетанус, дифтерия, срещу коклюш и срещу инфлуенца.“, казва д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“, РЗИ – Варна.

Наталия Островская и дъщеря ѝ Арина са от 4 месеца в България. Двете ще останат у нас за по-дълго време, тъй като родният им град Мариупол е почти разрушен след бомбардировките. Детето трябва да тръгне на детска градина от септември, но преди това е необходимо да му бъде поставена една от ваксините.

„Проблемът беше, че всичките ни документи останаха в Украйна, и списъкът на ваксините, които са ѝ поставени по-рано. Имам само снимка, но докторът прояви разбиране и реши, че снимката е достатъчна. А и друга възможност да предоставим документите, няма.“ – разказва Наталия Островская.

Наталия и Арина имат личен лекар. Той вече е изискал ваксината от здравните власти, въпреки липсващата документация.

„Много от тях са тръгнали по спешност, без да успеят да вземат необходимите документи. Необходимо е да бъдат съставени индивидуални имунизационни планове, за да бъдат включени в нашето общество тези деца без риск за нас.“, смята д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Украинските бежанци, които искат да ваксинират децата си съобразно нашия имунизационен календар, се сблъскват с тромава процедура.

„Необходимо ни е да се ориентираме в обстановката документално, да зададем в писмен вид въпрос на РЗИ как точно да действаме, те да ни отговорят. Да дадем заявка за ваксини, да ги направим и отново да изпратим пациентите в РЗИ, за издаване на необходимите разрешителни, което просто забавя процеса и силно затруднява самите украински граждани.“ – обяснява д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Така се наложило Наталия и дъщеря ѝ Арина да чакат две седмици за поставяне на ваксината.

„Извършваме това и в кабинета, но понякога се струпват много хора и се налага да изчакват доста.“, казва д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ – Варна.

От здравното министерство са осигурили достатъчно ваксини за украинските деца, за да могат наесен да тръгнат на детска градина и училище.


Share Follow

Leave A Reply