Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранен втори протокол към Договора за добросъседство и приятелство.

договор с рсм

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата. Подписването на двустранния протокол се състоя в министерството на външните работи.

С този акт Северна Македония се доближава с още една стъпка по-близо към преговорите за еврочленство.

„Днешната среща беше изключително полезна. Това, което трябва да се направи оттук-насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол между Република България и РС Македония“. Това заяви след като постави подписа си под документа външният министър в оставка Теодора Генчовска.

По думите й експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието на ниво работни групи с колегите си от РСМ.

„България е държавата, която най-сило подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания. Пожелаваме им успех по пътя, по който отдавна искат да поемат. Надяваме се, че с нашата подкрепа и общите ни усилия, ще постигнат членство в ЕС“, посочи тя.

„За нас е историчка възможност, че след 17 години имаме възможност да започнем преговорите. Започва последната фаза от нашия предприсъединителен процес в ЕС. Очаквам подкрепа от Република България, което ще е в интерес и на гражданите на РСМ. Надявам се, че днес отваряме нова страница, за да се надминат всички пречки по пътя и да продължим към европейския път“, каза от своя страна външният иистър на РСМ Буяр Османи.

Буяр Османи

Самият протокол е част от пакет документи. Той се подписва по силата на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017-та година. В него ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни – както и срокове, в рамките на които да се изпълнят.

А Брюксел ще следи дали Скопие изпълнява записаните ангажименти.От темпото и скоростта, с които ги изпълнява ще зависи и напредъкът на югозападната ни съседка към еврочленство. Подписите си под протокола поставиха първите дипломати на двете държави – Теодора Генчовска и Буяр Османи.

 


Share Follow

Leave A Reply