Предупреждения и „приятелски“ съвети е получил бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, заради изнесените през седмицата от него данни за злоупотреби в „Александровска“ болница.

Припомняме, че в четвъртък Костадин Ангелов изнесе данни за разпънат политически чадър над ръководството в „Александровска“ болница. Тогава с писмо до медиите той информира за злоупотреби за милиони левове в лечебното заведение. Депутатът от ГЕРБ приложи и документи, доказващи извършените закононарушения, както и свои писма до здравната министърка проф. Асена Сербезова и данни от одитни доклади, които правят заключението за нередности.

снимка: БГНЕС

От писмен отговор на проф. Асена Сербезова до зам.-председателя на здравната комисия в НС става ясно, че още на 17 януари тази година министърката е наясно, че проверката на „Вътрешен одит“ в МЗ е доказала нарушения и е потвърдила част от неговите твърдения, но действия от здравните власти не са настъпили. До този момент не бяха огласени изводите на одиторите за нарушенията в болницата, констатирани още преди половин година.

Заради липсата на реакция от институциите депутатът от ГЕРБ прави извода, че над директора на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов, назначен през юли миналата година, има протекция от най-високо. Неогласените досега от МЗ констатации за злоупотреби в „Александровска“ идват на фона на три уволнения на директорите на „Пирогов“, „Св. Екатерина“ и Онкологията, които предприе министърката в оставка през последните дни на кабинета. „Обяснението за мен е само едно – „разпънат чадър“ над директора на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД и протекция от високо политическо ниво“, прави заключението проф. Ангелов.

Ето и пълния текст на статуса му във фейсбук:

„Разкритията ми за разпънатия политически чадър над “Александровска” болница са ядосали много хора. Вече получих няколко предупреждения и “приятелски” съвети да не се занимавам с темата. Очаквам да бъда ударен от изпълнителната власт съвсем скоро. Вместо незабавни действия по изнесените от мен данни за корупционни схеми и финансови нередности в “Александровска” болница, държавата в лицето на МЗ, започва активно търсене на компромати срещу мен. Жалко и долно мероприятие, обречено на провал. Разкритията ми обаче ще продължат. Съвсем скоро ще разберете каква е връзката между един апетитен терен (болничен комплекс) в идеалния център на София, розовото масло и пробиотиците.“

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply