Днес в София, първите дипломати на България и Република Северна Македония, Теодора Генчовска и Буяр Османи, ще подпишат двустранен протокол между двете държави, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка, съобщи БНР.

Това се случва ден след като парламентът в Скопие прие така нареченото “френско предложение”, въпреки съпротивата на опозицията и протестите. Протоколът се подписва по силата на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017-та година. В него ще се впишат нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове.

След официалното подписване е предвидено министрите на външните работи Генчовска и Османи да дадат съвместни изявления.

договор с рсм

Днешният протокол конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и на предходния протокол от 2019 г. Разписват се конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение.

Те се отнасят до решаване на историческите спорове, включително промени в учебниците по история, ангажименти за премахване езика на омразата. От изпълнението им ще зависи колко бързо Скопие ще напредва към ЕС. Брюксел ще следи дали това ще се случва.

Пътната карта на френското предложение предвижда Съвета на постоянните представители в Брюксел да одобри преговорната рамка на РСМ като за това гласува и българският представител, след като двустранният протокол между София и Скопие е факт.

Страната ни ще излезе с едностранна декларация, че не признава македонски език. А Съветът ще излезе със съответна декларация, признаваща българското несъгласие.

Следва свикването на първата междуправителствена конференция, с което Албания започва реално преговори за еврочленство, но за РСМ това ще се случи едва след промени в конституцията, в които впише българите като равни на останалите части народи. След като това е факт, ще се свика втора конференция, която ще е същинското начало на преговорите за РСМ. Отварянето и затварянето на преговорни глави изисква единодушно гласуване от Съвета на ЕС. България винаги ще може да наложи вето, ако Скопие не изпълнява мерките от протокола.


Share Follow

Leave A Reply