Товарен самолет се разби късно в събота вечер близо до град Кавала в Северна Гърция, съобщи Ройтерс, като се позова на гръцката противопожарна служба и държавната телевизия. Според местните медии самолетът е „Антонов Ан-12“ е собственост на украинска компания и е летял от Сърбия за Йордания. Пилотът е поискал да извърши аварийно кацане поради проблем с един от двигателите, но връзката с него била изгубена.

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че в машината е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви. Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Видеозапис, качен на сайта ertnews.gr, показва самолета в пламъци да се снижава бързо, след което пада на земята и се вижда експлозия. Пожарната служба не може да потвърди типа на самолета. Колко са били хората на борда засега не е известно. В изявление на службата, се казва, че са изпратени 15 пожарникари със седем цистерни да гасят избухналия след катастрофата пожар. Към мястото са се насочили още спасители.

 

Според Франс прес, която се позовава на пожарникари, самолетът се е разбил край градчето Палеохори, окръг Кавала. Очевидци, цитирани от телевизия ЕРТ, казват, че машината е била в пламъци още преди да се разбие.

 

Според местните власти изпратените на място огнеборци и пожарни автомобили не могат да се доближат до самолета, тъй като той все още е разтърсван от експлозии.

 

Макар да няма официална информация за броя на хората на борда, според ЕРТ в самолета е имало осем души и той „е бил опасен“. Полицията е поискала от журналистите близо до мястото на катастрофата да си сложат предпазни маски. „В името на вашата безопасност, трябва да се оттеглите. Има информация, че самолетът е превозвал боеприпаси“, каза един пожарникар пред репортери на мястото на инцидента.


Share Follow

Leave A Reply