„Цената на закриването на спецправосъдието ще платят българските граждани. Резултатът от това ще е завръщане на организираната престъпност.“ За това предупреди главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

снимка: БГНЕС

„Спецструктурите работят вече повече от 10 години и направиха много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност, престъпленията против републиката и борбата с корупцията по високите етажи. Това не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае”, каза Гешев. Той допълни, че тези успехи са постигнати „въпреки морално остарелия кодекс и въпреки съпротивата на много институции”. „Благодарение на тези структури беше преустановено наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и оценка по направление организирана престъпност”, каза Гешев.

„Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с голям финансов ресурс и евентуално лица от обществения живот, няма да кажа политици. Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни”, заяви Гешев. Според него закриването на спецправосъдието ще е амнистия за около 800 висящи производства.


Share Follow

Leave A Reply