Времето на червените линии е изтекло и ще трябва да се търсят пресечните линии. Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

„Проблемът не е, че някаква парламентарна група си говори и анализира технологията на политиката, защото това е част от процеса, по-големият проблем е, когато политиката бъде сведена просто до технология и властта бъде сведена просто до технология. Проблем е, че в политическия елит не се води друг разговор, освен технологичния“.

Според него ГЕРБ и ДПС не са успели да намерят начин да разкажат смисъла от съществуването си на по-широк кръг от хора извън агитките си:

„Това е олицетворение на политическа импотентност, в която се търсят всякакви поводи за форма на истерия. Това не е политика, а реакция, предназначена само за техните фенски кръгове. Това няма да реши проблемите на ГЕРБ и ДПС с отварянето към обществото и към останалите политически субекти. Когато няма с кого да управляваш, никой не иска да управлява с теб, и да победиш на избори, какво от това“.

ИТН е „странен субект“, чието поведение е функция на разбиранията на Слави Трифонов за себе си, коментира Делийски.

„Проблем е, че има не малко такива субекти в България, чието поведение е функция от характерологичните и психологически специфики на техните лидери или от взаимоотношението на техните лидери с други източници на легитимност, предимно в сферата на големите пари. ИТН влязоха в политиката с метафорика на разчистването и на разрухата. Може би като общество трябва да опитаме и такъв тип политически оферти, за да намерим най-подходящата“.

Created with RNI Films app. Preset ‘None’

„Очакванията на огромната част от избирателите е да бъдат представяни от политически елит, който мисли политически“.


Share Follow

Leave A Reply