25 ученици и техните ръководители бяха наградени от премиерът в оставка Кирил Петков с грамоти и значки за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през тази година, съобщи БНР. Петков поздрави призьорите и отбеляза, че те са постигнали невероятен успех на световната сцена.

снимка: БГНЕС

Инициативата за награждаването на учениците, завоювали златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади и състезания в дисциплините „природни науки“, е на премиера в оставка Кирил Петков:

„Може би даже не си давате сметка колко допълнителни плюсове носите на България с тези успехи“, каза Петков и отбеляза, че чуждите инвеститори не се впечатляват толкова от ниските данъци в България и от другите предимства в икономиката, колкото от резултатите на българските деца в международните състезания:

„Вие носите репутацията на България на гърба си, това, че ще имате всички възможности в целия свят да учите, да отивате в най-добрите университети. Много се надявам да направим България да има условията да ви привлече обратно. Това пък е нашата мисия в момента“.

Децата постигат успехите си, обаче с много труд и постоянство.

15-годишният Илия Константинов всеки ден, без изключение, решава по минимум 30 задачи. За бъдещето още не знае дали ще избере математика или физика, България или чужбина:

„Има висока вероятност да уча в Германия, ако реша да не остана в България“.

Рая Шикова също е на 15 години и по-скоро иска да учи и работи в страната ни:

„Аз по принцип искам да уча в България и се надявам страната да успее да се развие дотолкова, че да може наистина да предостави качествено образование. Мисля също да работя в България“.


Share Follow

Leave A Reply