Заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна, българските зърнопроизводители заплашват с протести, съобщи БНР.

Страната ни разполага с достатъчно собствени количества, а чуждото зърно подбива цените ни, твърдят от бранша. Днес на заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, ще бъдат уточнени конкретните действия в сектора. Това обясни зам. председателят Илия Проданов.

„Колегите са обезпокоени много, търговията е изключително слаба, цените са подтиснати. Себестойността е висока и общо взето никой не иска да продава. Внос има огромен, не е само на слънчоглед, и на пшеница, и на ечемик. Пpeпapaтитe, ĸoитo изпoлзвaт в Украйна ca много по-евтини и са зaбpaнeни y нac и в ЕС“.

Проданов обясни, че идеята на ЕС е зърното от Украйна да минава транзитно, но на практика, според него, се случва друго.

„Зърнопроизводителите в Украйна са принудени да продават много евтино, тъй като са в условията на война. Нашите притеснения са, че купуваното от там зърно не минава транзит, а остава в страната. Това за мен са комисионери, които искат да направят огромни печалби за кратък период от време“, посочва Проданов.

Проданов уточни, че в момента в страната ни има остатък от около 2 млн. тона пшеница от миналата година, а тазгодишната реколта, макар и малко по-слаба от рекордните количества през 2021-ва, все пак е добра. Проданов уточни също, че добивите ще са около 6 млн. тона, което е три пъти повече от консумираното.

Средно около 480-500 кг от декар са добивите на пшеница и ечемик. Цените, на които се търгуват обаче не устройват производителите. Пшеницата се купува за 60-62 стотинки, ечемикът за 56-58 ст. Тези цени са под себестойността за производството им, посочват в бранша.

 „Разчитаме на законови средства за алармиране на МЗ и ЕК, но ако не бъдат взети мерки ще предприемем действия за защита на родния производител, включително и протести“, допълни Проданов.

По думите му, за да има ефект те ще са по границата. Крайното решение ще бъде взето днес.


Share Follow

Leave A Reply