Министърът на енергетиката Александър Николов е уведомил Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. меморандум за разбирателство. Това съобщиха от енергийното министерство. Това се случва в изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г.

снимка: БГНЕС

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.
Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

Разследване на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ разкри връзки между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия. След множество критики у нас, по въпросът беше създадена и временна парламентарна комисия, която да разследва по какви условия и обстоятелствата около подписването на меморандума.


Share Follow

Leave A Reply