Кметът на Кюстендил с ултиматум към министъра на околната среда и водите: „Ако официално не се извините за лъжите, които изрекохте, на Община Кюстендил и на кюстендилци, 00:00ч. в понеделник – 01.08.22г, започвам всеки ден да изнасям не в спонсориран формат, а напълно безплатно, детайли от работата ни с министерството, което ви е поверено! Кметът г-н Паунов представи документи – доказващи кореспонденцията на община Кюстендил с множество общини в България, за транспорта на боклука, където нагледно се вижда отговора им – отказват, категорично да го приемат.“

„Уважаеми г-н Сандов, мълчах, за да пазя честта ви. Министерството трябва да има чест! Да бъдеш неинформиран след повече от 6 месеца, управлявайки едно ведомство е нелепо! А да излъжеш – срамно! Който вчера е следил сесията на Общински съвет – Кюстендил, вероятно си спомня, че похвалих пред съветниците Министъра на околната среда и водите, че е взел обективно отношение, замълчавайки си по темата със състоянието на площадката в Радловци и изграждане на регионално депо за отпадъци. Същата вечер обаче, още снощи, с голямо съжаление г-н Сандов опроверга моите добри думи за него и в спонсориран формат е изрекъл твърдения, които не отговарят на истината!“
Уважаеми г-н Сандов, бих се радвал да се обърна към Вас с „Господин Министър“, но един министър и български държавник трябва да има чест! Мълчах през цялото време само, за да запазя честта Ви! Днес ще кажа само няколко щрихи в очакване на извинение до понеделник в 00:00ч.!, за думите, които произнесохте и нападките с/у община Кюстендил и кюстендилската общественост. След това, не в спонсориран формат, а напълно безплатно ще изнасям всеки ден, всички детайли от работата ни с министерството, което за Ваше и наше съжаление, Ви е поверено от известно време. Да бъдеш неинформиран след повече от половин година, управление едно ведомство, изглежда нелепо! Но да излъжеш е нещо по-неприятно и още по-тежко!“, се казва още в изявлението.

снимка: БГНЕС

„Две думи като акценти: Държавата не носи отговорност за управлението на отпадъците. През 1999г. е приета и стартирана Национална стратегия за изграждане на регионални депа за управление на отпадъците. Те са изградени по ИСПА, с Европейско и национално финансиране и нито една стотинка на община. През същата година община Кюстендил е изпратена в регионално депо Кочериново, заради липсата на каквато и да било адекватност и действия от страна на държавата. През 2009г. този формат е прекратен и разделен на две: регионално депо в Благоевград и регионално депо в Дупница!
През 2011г. – ви показвам заглавие от БНР (Българско национално радио) от 27.05.11г. „Бъдещия завод за третиране на битови отпадъци в Дупница ще преработва боклука и на Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил и Трекляно.“ Всеки може да влезе и да прочете новината. Община Дупница казва: „Ще изградим завод за отпадъци и там ще приемате целия боклук от региона“. Това е решението на общината. Ние сме част от това Регионално сдружение.
Сменя се управлението, казват: „Ще изграждаме депо в с. Джерман, Община Кюстендил през цялото време казва: „Готови сме, моля да ни разрешите да изградим претоварна станция, за да си реализираме плана за управление на отпадъците“. РИОСВ казва: „Не, не е целесъобразно да ви отделяме.“ Не ни разрешават!“ Едва през 2018г. ни одобряват, с държавно и европейско финансиране. Ние не дължим 1 стотинка за нищо от това държавата трябва да изгради тези депа, преди да закрие регионалните сметища. 2017-2018г. Държавата каза: „Трябва да ги закрием, защото Европа иска сметища.“ – Добре, образцова регултивация. Водят всеки път ЕК на място, да гледат как е рекултивирано нашето сметище – за пример! Но не ни е разрешено никъде да депонираме. Тогава Министерски съвет взима решение да депонираме в Перник, да караме боклука ни в Перник. Представям ви отговора на община Перник, след като го караме, ви представям и пътните листове за транспорта на боклука ни до община Перник през 2018г., който ние сме карали на депо в Перник. Тъй като се твърди, че не сме ги карали в Перник- ето, представям ви пътните листове. След което, ето какво община Перник ни отговоря: „След гласуване, регионалното сдружение за управление на отпадъците взе решение да отхвърли искането ви, за сключване на договор за депониране на около 10 000 тона отпадък годишно, поне до изграждането на клетка N:2 на Регионалното депо за неопасни отпадъци.“ – всеки може да прочете, нека бъде обществено достояние- отговора на Перник. Г-н министъра каза, че в Перник е трябвало да ги караме. Г-н Министъра каза, че е трябвало да ги караме в Костинброд. Костинброд е на 110км от Кюстендил. Готови сме да ги караме. Само че по 2,50лв на км, сметнете всеки камион, който трябва да отиде до Костинброд, кой ще плаща и таксите за всичко това. Никой не казва и Държавата не вади 1 стотинка до момента! Представям ви сега решение на Община Костинброд: „Общински съвет не дава съгласие за сключване на договор с община Кюстендил“ – това е решение от 26.06.2017г. и него го превръщам в Ообществено достъпно за всеки, който се интересува по темата. Такива решения, по наше запитване са взели още община Враца, община Самоков, община ️Ловеч, община ️Пазарджик, община ️Сандански! Още една комична ситуация се създава, когато Министерски съвет казва: “ Ще го карате в Луковит!“ – Представям ви и решението на Общински съвет-Луковит, техния отговор обобщено гласи „Къде сте тръгнали?“ или ако ви цитирам текста от решението им: „Община Луковит не може да приема отпадък!“ – нека и то бъде обществено достъпно от тук нататък“, се казва още в изявлението по темата.


Share Follow

Leave A Reply