47-ото Народно събрание се закри. А партиите се впуснаха в предизборно коалиране. От трибуната на НС прочетоха предизборните си речи, които вероятно ще слушаме непроменени в следващите месеци до изборите. Най-впечатляваща – основно с мащаба на хиперболите, беше тази на ПГ на ПП.

Според нескромната самооценка на депутатите от „Продължаваме промяната“: Гражданите знаели, че били приели план за справяне с пандемията, който позволил да не затворят бизнеса и да не претоварим системата на здравеопазването. Факт е, че всички мерки (и компенсации) паднаха и пандемията просто изчезна, но само от дневния ред на управляващите. Знаели, че били увеличили пенсиите, за да може възрастните хора да живеят по-достойно… На фона на инфлацията обаче нито пенсионериите с минималното увеличение на пенсиите, нито голяма част от работещите хора могат да си позволят да живеят достойно.


Увеличили били и заплатите на медицинския персонал. В реалността обаче медицинските специалисти са на друго мнение: „След среща, състояла се на 1 април в Министерския съвет, в която са участвали премиерът, министърът на здравеопазването и други представители на властта, станахме свидетели на „поредните гръмки обещания относно виртуалното увеличение на заплатите в сектора“, се казва в позиция на синдиката на медиците, в която обявяват и стачна готовност…

Също така от ПП се похвалиха, че били приели антикризисен пакет от мерки, за да минат хората по-леко през кризата, предизвикана от войната… Справили се били и с невиждан брой бежанци. Калина Костадинова и Кирил Петков лично се справиха с тях – с обидни изявления и призиви за даряване на заплати във „Фейсбук“. Едно е сигурно – каквото и да смятат, че са направили, дори това, което си фантазират, че са направили, не може да се сравни с количеството работа, която завещаха на служебното правителство. Неслучайно президентът е меко казано враждебен към самопровъзгласилите се за „А отбор“, като не пропусна да спомене завещания му хаос в енергетиката при връщането на последния неизпълнен мандат и призова НС да си оправи протитивоконституционната каша с председателя на КЕВР…

По време на последното заседание на Министерския съвет Кирил Петков обяви, че е договорил доставка на седем карго кораба с втечнен газ. Оказа се само, че освен че договорът трябва да бъде окончателно сключен от служебното правителство, то все още не е изградена необходимата инфраструктура, по която газът да бъде доставен.

БГНЕС

Поне заключението е кратко, както беше кратък и живота на кабинета „Петков“ и на 47-ото НС – „А отборът“ се оказа въздух под налягане, както и всичко свършено от тях.


Share Follow

Leave A Reply