Парното няма да поскъпне допълнително през новия отоплителен сезон. Това прогнозира в предаването „Офанзива“ по Nova News, енергийният експерт Васил Начев.

„От служебното правителство очаквам неуспешен опит за възстановяване доставките от „Газпром“, който да завърши по много смешен начин. През новия отоплителен сезон парното няма да поскъпне допълнително“, коментира Начев.

Начев заяви, че има усовие за изпълнение на сделката за седемте танкера втечнен газ – следващото правителство да се съгласи, че сделката е достатъчно изгодна и да осигури терминали за разтоварването му.

„Подготвят се псевдотаблици как Хенри Къб е евтин, а крайната цена – много висока. Това е поредният опит за привличане на внимание и да ни убеди, че без руски газ не може да съществуваме“, заяви той. И допълни, че няма защо България да плаща за неупотребен газ на „Газпром“, а по-скоро „Булгаргаз“ трябва да предяви искове по нарушаване на договора за пропуснати ползи.

По думите му предстои да се види каква ще е премията между референтната цена на Хенри Хъб и добавката.

„Тя максимум може да бъде 110%. Вчера цената беше 30 долара, трябва да добавим 16 за втечняване и транспорт. 110% върху тези 30 прави около 70 долара. На цена като включим 16-те, максимум до 80 долара може да дойде газът на терминала. В зависимост от газопреносната система имаме някъде около 5-6 лева на мегаватчас за транспорта“, разкри Начев. 

 

 


Share Follow

Leave A Reply