Русия призова Прищина и стоящите зад нея САЩ и Европейски съюз да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово. Това се посочва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в неделя вечерта, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

„Призоваваме Прищина и стоящите зад нея САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово“, каза Захарова

Сръбското министерство на отбраната съобщи, че армията й все още не е преминала границата с Косово. То определи решението на Прищина да приложи от 1 август правилата за принудителна подмяна на личните документи на сърбите като стъпка към тяхното експулсиране от Косово.

Според сръбските власти „с решението от 1 август на властите в Прищина започват да се прилагат неоправдани дискриминационни правила за принудителна подмяна на документите за самоличност и регистрационните номера на превозни средства на местните сърби”.

Захарова подчерта, че това развитие е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС. „Това е и пример за мястото, което са подготвили за Белград в Европейския съюз, приканвайки го де факто да се примири с лишаването на сънародниците си от граждански права“, каза тя.


Share Follow

Leave A Reply