Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, съобщава БГНЕС.

снимка: БГНЕС

Агенцията посочва, че Сандов е направил това на 1 август, т.е. само ден преди да предаде властта на служебния министър Росица Карамфилова-Благова. Тя има право да отмени този акт. Алтернативният вариант е актът да влезе в съда, но това ще забави процеса – ще минат години, а този ОВОС ще е изтекъл дотогава. Целта на действието на Сандов в „12 без 5“ е да се изпрати именно в съда, което означава да се сложи кръст на проекта, отбелязва БГНЕС.

Ако няма оценка за ОВОС, това означава на практика, че няма такъв проект. Процедурата по изграждането на участъка Струма – Кресна се връща там където беше преди цели 15 години. Цялата процедура ще трябва да започне наново, да се внесат всички възможни предложения, да се мине през цялата процедура по обществено обсъждане, през оценка на всички възможни алтернативи и т.н. Ако проектът не стартира, България е заплашена също така да загуби стотици милиони евро европейско финансиране.


Share Follow

Leave A Reply