В момента е в ход втората вълна на газовата гриза. Това заяви председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски пред Нова телевизия. Поводът – поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август.

снимка: “Булгаргаз“

По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългорочни сделки и договори. Шефът на „Булгаргаз“ подчерта и че вратата към „Газпром“ не е окончателно затворена. Топчийски коментира и договора за доставки на газ с „Газпром“. „Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Той коментира и цената на втечнения газ. „Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, категоричен е Топчийски. Шефът на „Булгаргаз“ подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие. „Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.


Share Follow

Leave A Reply