Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че „Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба. „Отговор на този въпрос не се дава нито от „Булгаргаз“, нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, – има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ – вместо да закупи количества, „Булгаргаз“ не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас“, заяви Иванов в интервю за БНТ.

снимка: БГНЕС

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

„Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. „Топлофикация София“ употребява почти 30% – почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.“, коментира Иван Иванов.


Share Follow

Leave A Reply