„Има процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет. Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов като член на Националния съвет беше поканен да участва в служебен кабинет. Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие. Нито президента или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНР.

снимка: БГНЕС

По думите му практиката и устава не са спазени, но е въпрос на преценка дали и какви действия трябва да се предприемат. „Всичко е въпрос на дискусия. Все пак, когато има такива действия вероятно трябва да има реакция“, допълни социалистът.

Кристиан Вигенин посочи, че самите министри са се дистанцирали от БСП като не са информирали партията, че имат намерения да участват в служебното правителство. „Това не е правителство с участието на БСП. В случая те не представляват партията и го знаят много добре“, категоричен бе той. Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев станаха министри в служебния кабинет „Донев“.


Share Follow

Leave A Reply