За политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и опит да се блокира работата й, алармира председателят на регулатура Иван Френкев. По този повод е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата”, обясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. „Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той.

снимка: пресцентъра на омбудсмана

Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. И добави, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.


Share Follow

Leave A Reply