На работната среща на „Дондуков“ 2, организирана от държавния глава Румен Радев, присъстваха представители на институциите, които се занимават с подготовката и провеждането на предсрочния вот на 2 октомври. Сред участниците в разговорите бяха председателят на Централната избирателна комисия, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи.

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за спокойно гласуване, а силовите органи определят купения вот като свой враг номер едно. Предстои среща и по отношение на охраната на машините за вот.

Румен Радев настоя за активна информационна кампания за машинното гласуване и подчерта, че има нужда от повишаване на доверието в машинния вот и че е много важно предстоящите избори да излъчат отговорно и устойчиво управленско мнозинство, което да се заеме с важните решения в държавата. По думите му гласуването с машини е доказало своята ефективност в драстичното намаляване на недействителния вот и сгрешените бюлетини, допринесло е и за намаляване на купения вот.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че очаква координирани действия между ръководената от нея комисия и министерствата на електронното управление, на външните работи, както и на вътрешните работи. Тя подчерта, че отговорността за съхранението на машините за гласуване е на Министерския съвет.

„Моят апел към членовете на СИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса“, каза Нейкова.

Иван Демерджиев е вицепремиерът, който е натоварен с отговорността по провеждане на предсрочните парламентарни избори. По думите му ще бъдат приложени всички усилия за спиране на порочните практики по време и преди гласуването на 2 октомври. „Уверявам българските граждани, че аз като вицепремиер, отговарящ за тази дейност, и министър на вътрешните работи, ще направя всичко необходимо, заедно с поверената ми институция, да обезпеча законосъобразен и сигурен избирателен процес”, обеща той.

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че МВнР разчита на същите хора като миналата година, които да обезпечат вота в чужбина. Той обясни, че се очаква да бъдат открити между 700 и 750 секции извън страната, но външно министерство е подготвено за 800.


Share Follow

Leave A Reply