Диетологът, член на Националната асоциация на диетолозите и специалистите по хранене Наталия Круглова посочи, че хората, страдащи от високо кръвно налягане, трябва да ядат храни, богати на калий.

Калият се намира в зеленчуци, плодове, горски плодове, листни зеленчуци. Ако ядете 400-500 грама от тези храни на ден, това ще бъде превенция на хипертонията.

снимка: БГНЕС

„Листните зеленчуци, плодовете, зеленчуците също са източник на антиоксиданти. Особено важно е да се обърне внимание на тъмнозелените зеленчуци и листните зеленчуци“, казва лекарят.

Храните, които са богати на омега-3, ще помогнат за стабилизиране на високото кръвно налягане.

„Това е сьомга, скумрия и други мазни риби. 200-300 грама на седмица са достатъчни и нуждата от омега-3 ще бъде задоволена“, отбеляза специалистът.


Share Follow

Leave A Reply