Северна Корея разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за „опасните му думи”, след като по време на посещението си в Сеул той призова за пълна и проверима денуклеаризация на Пхенян, съобщи БНР.

снимка: БГНЕС

Гутериш, който беше на двудневно посещение в Южна Корея, изрази ясния си ангажимент към денуклеаризацията на Северна Корея, като я нарече „основна цел за постигане на мир, сигурност и стабилност в целия регион”. Коментарите му дойдоха в момент, когато Вашингтон и южнокорейски официални лица многократно предупреждаваха, че Северът се готви да извърши седмия си ядрен опит.

Заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Ким Сон Гьонг обаче осъди ръководителя на ООН, обвинявайки го, че проявява симпатия към враждебната политика на Съединените щати. „Не мога да не изразя дълбоко съжаление за споменатите забележки на генералния секретар на ООН, в които липсва безпристрастност и справедливост”, заяви той в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция (КЦНА). Ким заяви още, че пълната, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея е посегателство срещу суверенитета на КНДР. „Съветваме генералния секретар Гутериш да бъде внимателен в използването на такива опасни думи”, добави той.

В четвъртък Пхенян обвини Сеул за избухването на епидемия от COVID-19 в Северна Корея и заплаши да унищожи властите в Сеул. Досега през тази година Северна Корея проведе рекорден брой оръжейни изпитания, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с максимален обсег за първи път от 2017 г. насам. Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му е готова да мобилизира ядреното си възпиращо средство при всеки бъдещ военен конфликт със САЩ и Сеул.


Share Follow

Leave A Reply