По закон в България шофьорите нямат право да превозват деца в тъмната част на деня. Шофьорът тръгвайки от морето в последния момент, тръгва с ясното съзнание, че няма да може да излезе от територията на страната, което автоматично го вкарва в нарушение”. Това обясни пред Нова тв пътния експерт Румен Дунев, който коментира тежката катастрофа на АМ „Тракия“ със сръбския автобус превозвал деца.

Това е типичен случай на отвличане на вниманието от страна на водача. До този извод достигна пътният експерт Красимир Георгиев от Асоциация на квалифицираните автомобилисти в България. 

“От една страна е грешка на водача, от друга – вдясно е липсвала мантинела”, каза Румен Дунев. “От последния път на тежка катастрофа не се случи нищо. Зачести единствено контролът върху водачите, които употребяват упойващи вещества”, допълни Дунев. 

От Сдружението на Автотехническите експерти по пътна безопасност предлагат да има единен контролен орган, който да упражнява по-сериозен контрол на пътя. “Това наше предложние цели да остави трайно усещане във водачите, че в България има контрол”, поясни Дунев. 


Share Follow

Leave A Reply