В момента изборът на БСП е сведен до това да е „патерица“ на властта или да е опозиция. Не мога да се примиря да видя моята партия четвърта или пета политическа сила. Това не е ролята на БСП, трябва да излезем от тази безпътица. Нашите послания не трябва да бъдат такива, че някой ни пречи или да се молим на някого за коалиция.“ Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът и член на социалистическата партия Петър Витанов.

Витанов коментира и войната в Украйна. Като според него конфликтът предизвика енрегийна криза, с която Европа не може да се справи. Европа в момента е „на къс кабел“ от кризи и търпи много негативи. Тези кризи правят гражданите на Европа може би най-потърпевши след гражданите на Украйна и гражданите на Русия, заяви той.

Според него общо решение на Европейския съюз за газовите доставки е невъзможно просто защото няма достатъчно газ. Тези общи поръчки няма да могат да решат проблема. Самият ЕС отбеляза, че страните не са извършили своята диверсификация, посочи Витанов.

 

По думите му има лицемерие от страна на ЕС по отношение на санкциите срещу Русия.

Германия и Италия продължават да си плащат на „Газпром“, по „Турски поток“ обемите не са намалени. А ние взехме едно идеологическо решение, което нямаше как да бъде оправдано икономически. Продължаваме да вземаме руски газ, но през посредници, отбеляза евродепутатът.


Share Follow

Leave A Reply