Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорската частна болница „Тракия“, е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата със сръбския автобус в неделя. Д-р Елкин заяви, че е благодарен на всички, които са помогнали, а те не са били малко.

„Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така“, обясни лекарят.

Според огнеборците от екипа обаче „този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя“. В бързината така и не успели да го попитат за името му. Вчера обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите.

„Пътувайки към Стара Загора на връщане от двудневна почивка на Черномориуето видях автобуса, който беше в канавката. Баха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента – хора, които помагат на пострадалите“, разказа лекарят пред БНТ.

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и от къде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

„До момента, в който пожарникарите пристигнаха бяхме успяли да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно да отсяваме най-леките случаи, спрямо най-тежките и критичните пациенти“, разказва д-р Елкин.

Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница. Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на „Спешна помощ“.

„За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща – деца, облени в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наравянания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца води до ужас у хората, които преминаваха, и много от тях се спираха и се включваха“, казва лекарят.

 


Share Follow

Leave A Reply