Изпълнителният директор за България Теодора Георгиева съобщи за БНТ, че строежът на интерконектора с Гърция е на финалната права. В момента се изпълняват съпътстващи дейности, които трябва да завършат в първите дни на септември.

Според нея, за да се получи Акт 16 остават съпътстващи дейности, като вертикална планировка, път до диспечерски център, предписание на пожарните, които документално трябва да се представят, както и вентилатори с по-сериозен капацитет.

„Гоним всичко това строителят да свърши първата седмица на септември, за да се планира Акт 15 и да се свика комисия за Акт 16, като паралелно се работи с институциите по събиране на всички документи, за да се свика максимално бързо комисията и да се препотвърди лиценз пред КЕВР и да получим правото на ползване края на септември, за да може от 1 октомври да потече газ“, отбеляза Теодора Георгиева.

Тя допълни, че водопроводът е приключил, както и проверката на канализацията, като „сме в непрекъснат контакт с министър Шишков“. Целта е от 1 октомври да потече газ, казва Теодора Георгиева. От средата на юни съоръжението се тества, в него се подава 40 бара газ.

Проектантската компания АйСиДжиБи, която ще експлоатира търговски газовия интерконектор с Гърция, въведе двустепенен модел на управление, което е ключово изискване за влизане в сила на сертификацията от енергийните регулатори на България и Гърция. Този газопровод обезпечава 3 млрд. кубически метра, което е еквивалентно на потреблението на България, като на първия технологичен етап ще бъдат налични 1,300 млрд. кубически метра, каза Георгиева.

1 млрд. кубически метра от тази газ е на база на договора с Азербайджан. Това ще допринесе за изключително намаляване на цените. Другите 300 млн. кубически метра са от различни клиенти, които искат да влязат на българския пазар.

Около 50% от капацитета са резервирани дългосрочно, а остатъчните ще се предлагат и къси и тримесечни и годишни, каза още Георгиева.


Share Follow

Leave A Reply