Партиите се регистрираха в ЦИК, за да се явят на парламентарните избори през октомври. Прави впечатление обаче, че този път никой не проявява твърде изявено желание да управлява на фона на задаващата се трудна зима. Вместо да използват времето до регистрацията, за да се прегрупират и да се допитат до избирателите си, политиците изглежда по-скоро са избрали да почиват след бурния политически сезон.

избори

СНИМКА: БГНЕС

Така например ПП решиха да се явят самостоятелно на изборите, вместо да се коалират с ДБ. След като стана ясно, че двете политически формации делят на практика общ електорат, в тяхна полза би било да обединят гласовете. Вместо това ПП предпочетоха да преброят избирателите си, като оставят доскорошните си верни партньори под или малко над чертата. Тази тактика ясно говори за липса на желание да се сформира мнозинство. Така че по всяка вероятност след изборите партиите ще си спестят усилието да сформират правителство, което да преведе държавата през кризата. А президентът отново ще управлява чрез служебно правителство.

При тази хипотеза, изключително важно става да си дадем сметка кой действително управлява служебно. Още при обявяването на състава на новото служебно правителство стана ясно, че има квота против Нинова. Освен това новата власт особено усърдно е заета да показва грешките именно на министрите на БСП в кабинета „Петков“. Наивно би било да смятаме, че това поведение на президента спрямо Нинова се дължи на лична вражда. Това напълно би обезсмислило огромния ресурс, който се влага.

Нинова

СНИМКА: БГНЕС

Напротив, зад действията на Радев има съвсем логична подбуда. Също така става ясно, че при военната подготовка на президента се е обръщало особено внимание на стратегиите при водене на бойни действия. Защото основната огнева линия на Радев е срещу бившите му питомци, които лично той лансира и издигна пред обществото – Кирил Петков и Асен Василев. През последните месеци, след като Русия нападна Украйна и се отключи кутията на Пандора за Европа, за цялото българско общество стана очевидно, че между двете страни на бул. „Дондуков“ се е отворила дълбока политическа пропаст навместо градината с цветя и рози от първите дни на правителството „Петков“. Но с една фронтална атака срещу доскорошните си любимци Радев рискува да влезне в капана на собствените си действия, все пак той има главна роля за възхода на ПП. За президента бъдещото падение на последните преминава през един друг „възход“ – този на Стефан Янев.

Яростната атака на служебното правителство срещу БСП и Корнелия Нинова в частност не е случайна, а стратегически представлява точна маневра. За всички е ясно, че това ще бъдат най-трудните избори за левицата досега – на фона на лошите резултати на предходните два вота, машинния вот, който не е по силите на електората на БСП, както и участието им в коалиция с десни партии, които заеха позиция срещу Русия, с оттеглянето на доверието на президента от БСП, стотното правителство на България ще изпрати партията столетница в политическо забвение. По този начин обаче в ляво ще се освободи място тъкмо навреме за партията на Стефан Янев „Български възход“, която неслучайно се свързва с президента Радев.

Янев

бгнес

Изглежа,въпреки че ситуацията както в България, така и в световен план е извънредна, в тесногръдите рамки на политическия ни живот всичко протича, както обикновно. Десните партии се отдават на типичното за тях разцепление, докато битката в ляво е по-ожесточена от всякога…


Share Follow

Leave A Reply