Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович, предаде Франс прес, цитирана от БТА, пише ДИР.БГ. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие едва през февруари тази година.

Предложението бе подкрепено от 50 депутати от Скупщината – 81-членния еднокамарен парламент. Само един техен колега гласува против, а останалите 30 народни представители бойкотираха вота на недоверие.

Преди да гласуват оставката на кабинета, депутатите дебатираха почти 12 часа.

„Имаме нужда от избори и стабилно правителство“, подчерта инициаторът на вота, депутатът Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, отбелязва АФП. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква (СПЦ) – вероизповеданието с най-много последователи в страната. Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата.

снимка: iStock/Getty Images

Президентът отдавна е яростен противник на СПЦ и е обвиняван, че иска да национализира нейните имоти. От седмици Мило Джуканович, който премина в опозиционния лагер, използваше споразумението, за да дестабилизира правителството и да предизвика предсрочни избори, отбелязва АФП.

Напрежението има геополитически измерения. Някога комунист, станал впоследствие архитект на независимостта на Черна гора – бившата югославска република, която последна се отдели от Сърбия – Джуканович вече вкара в НАТО страната, която също така е кандидат за членство в ЕС.

Черногорският президент иска на всяка цена да намали влиянието на СПЦ и да затвърди национална идентичност, различна от сръбската, дори това да означава създаването на нова, независима Православна църква, отбелязва АФП.

Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност.

СПЦ е доминиращата религиозна институция в Черна гора. Тя е обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград.

В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от православния свят.


Share Follow

Leave A Reply