След като „Газпром“ обяви, че ще спре временно подаването на синьо гориво по тръбопровода „Северен поток 1“, цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи „Газпром“ обяви, че единственият работещ компресорен агрегат на началната компресорна станция на газопровода „Северен поток“ – компресорната станция „Портовая“ – ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за три дни за техническо обслужване и профилактика.

Това изправя редица европейски държави, но най-много Германия пред изпитание, след като „Газпром“ изпомпва едва 20 процента от заявените количества газ.

От правителствени кръгове в Берлин се чуха призиви за временно отваряне на спорния газопровод „Северен поток 2“, спрян след руската инвазия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски определи идеята за спирането на „Северен поток 1“ като „абсурдна“ и обвини Русия, че чрез газовите доставки изнудва Европа. Киев предлага да бъде използвана газопреносната мрежа на страната за транзита на руско синьо гориво към Германия, докато бъде ремонтирана компресорната станция.

„Северен поток 1“ вече беше спрян за 10 дни през юли под предлог, че ремонтирана турбина не може да бъде доставена заради западните санкции срещу Русия. Германия твърди, че турбината отдавна е готова за транспорт, но Москва умишлено не предоставя необходимата документация за това.


Share Follow

Leave A Reply