Референдум ще има и той ще е проведен по правилата, стана ясно от думите на зам.-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов. Той коментира в студиото на „Здравей, България” поискания от лидера на партията Слави Трифонов национален референдум. Той е във връзка с това трябва ли България да бъде президентска република, или да остане парламентарна.

снимка: БГНЕС

„За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че да е от компетенцията на обикновено Народно събрание”, твърди бившият депутат. И допълни, че питането обаче „ще бъде формулирано така, че да доведе до Велико Народно събрание”.

„Дали България ще последва американския тип, или френския, по-известен като полупрезидентска република, това е логично да се реши във Великото Народно събрание. „Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол“, смята Тошко Йорданов. Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места”. „Може да ви изглежда мажоритарен метод, но не е”, категоричен е Йорданов.


Share Follow

Leave A Reply