Високият ръст на цените на всички енергоизточници ще доведе до особено трудна зима. Газ ще има, отоплението е гарантирано, въпросът е какви ще са цените. Това заяви пред БНТ, кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които „Топлофикация“ купува газ, „Топлофикация София“ е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация.

„Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която „Топлофикация“ купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината „Топлофикация“ ще натрупа нови над 500 милиона задължения“, допълни Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че не може повече да се увеличава цената. „Дългосрочното решение е модернизация на „Топлофикация, създадена е работна група“, добави кметът на София.

Според нея не се допуска смяна на собствеността на „Топлофикация“ от публична – независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

„Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. „Топлофикация“ е в регулаторен капан“, добави Йорданка Фандъкова.


Share Follow

Leave A Reply