521 039 са сирийските граждани, които са се завърнали от Турция в родината си, съобщи турският заместник-министър на вътрешните работи и говорител на министерството Исмаил Чатаклъ на пресконферениция, предаде БТА. По думите му броят на официално регистрираните в Турция към момента сирийски граждани е 3 654 866 души.

снимка: БГНЕС

Чатаклъ подчерта, че продължава борбата срещу нелегалната миграция. Общо 28 814 нелегални мигранти са били задържани през август, които предстои да бъдат екстрадирани. 856 души са били арестувани от полицията за организиране на нелегален трафик на хора.

В отговор на въпрос за арестувания от българската полиция полковник от резерва Левент Гьокташ, говорителят на турското вътрешно министерство заяви, че е предприета процедура за екстрадирането му в Турция, тъй като е обвиняем от турски съд за убийството на писателя Неджип Хаблемитоглу през 2002 г.

„Поддържаме връзка с българските власти. След като завърши процедурата, която е свързана както с правосъдието на България, така и с международните правни норми, очакваме Левент Гьокташ да бъде екстрадиран и предаден на турското правосъдие. Важното е, че същият бе арестуван, а къде точно и кога, са подробности, които не са толкова важни”, допълни той, запитан дали Гьокташ е бил задържан, докато е пътувал от Одрин за Свиленград.

Турските власти са задвижили процедура и по екстрадиция на Фатих Йозер, който бе арестуван по подозрения за измами с криптовалута от полицията в Албания.


Share Follow

Leave A Reply