Премиерът Гълъб Донев и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски са обсъдили доставката на електричество на фона на световната енергийна криза. Това заяви на съвместен брифинг с българския си колега Ковачевски.

„Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса“, посочи той.

снимка: БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев уточни, че с Ковачевски са обсъдили и Договора за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ.

„Потвърдихме отново добрата оценка, която имаме за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договора за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и всички договорености по протоколите на Междуправителствената комисия“, заяви Гълъб Донев – служебен министър-председател.

Донев допълни, че е било обсъдено и сътрудничеството между двете страни в областта на природния газ, чрез преноса и съхранението му, както в средносрочен, така и в дългосрочен план.

„Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище на България в Чирен, така че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала, който се изгражда, газовия терминал за втечнен газ в Александруполис в Гърция.

След срещата си с премиера Донев Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев.

„България е един от по-големите производители на електроенергия в региона. Договорихме се с правителството да се сформира работна група, която да обсъди детайлите по износа на ток към Скопие“, заяви на срещата си с държавния глава премиерът на РСМ Ковачевски. 

„България ще бъде отново солидарна с братска Македония“. Това заяви от своя страна президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС. Държавният глава подчерта, че нашите отношения с РСМ са стъпили на здрав фундамент, който е отвъд политическата конюнктура.

„Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия“, добави държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply