Тази нощ силно земетресение е разтърсило Източен Афганистан, предаде БГНЕС, цитирана от Нова тв. При земетресението са загинали най-малко шестима, а девет души са ранени. Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер.

Мащабни са разрушенията на жилищни сгради в граничещата с Пакистан провинция Кунар.

„Трусът разтърси региона около 2:30 ч. местно време, като по предварителни данни шестима души са загинали, а девет са ранени в района на Мазар Дара в окръг Норгал“, съобщи Ехсанала Ехсан, ръководител на отдела за управление на бедствия и хуманитарни въпроси в провинция Кунар.

Трусът е усетен и в Лагман и Нангархар, както и в столицата Кабул.

Често има земетресения в Афганистан – особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до пресечната точка на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През последните месеци Афганистан беше засегнат и от внезапни наводнения, които отнеха живота на около 200 души и разрушиха хиляди домове.

Подобни бедствия представляват огромно логистично предизвикателство за афганистанското правителство на талибаните, което се изолира от голяма част от света, въвеждайки твърдо ислямистко управление.


Share Follow

Leave A Reply